[...] pod kątem zdrowia i samopoczucia. Z tego względu nie należy z nich całkowicie rezygnować. Niemniej jednak, warto pamiętać, że cardio nie jest niezbędne do przeprowadzenia redukcji! Jeśli chcesz skutecznie się odchudzić, powinieneś przede wszystkim pilnować ujemnego bilansu kalorycznego swojej diety. Od redakcji: Artykuł umieściliśmy w dziale [...]
[...] anaboliczne. Oczywiście możemy/powinniśmy wtedy odpowiednio zredukować ilość węglowodanów, które tradycyjnie spożylibyśmy w okresie potreningowym. Czy zatem podczas okresu redukcji warto stosować gainer? Dla większości osób może to być dobre rozwiązanie. Jedyne wykluczenia, kiedy nie włączałbym gainera do okresu redukcji, byłby czas stosowania [...]
[...] Jeśli jednak znaleźliście się, przez swoje zachowanie, zbyt daleko od niego pomyślcie, czy nie warto wykorzystać jednej z najbardziej popularnych ostatnio metod, czyli mini redukcji tak, aby w szybki sposób zneutralizować to, co jest do poprawienia i szybko przystąpić do ponownego wejścia na ścieżkę rozwoju Waszej muskulatury. Podsumowanie Nieco [...]
Okres redukcji tkanki tłuszczowej jest czasem, gdzie dość często mamy ochotę rzucić wszystko, co robimy i po prostu najeść się do syta. Restrykcje kaloryczne nie tylko nie sprzyjają dobremu samopoczucie, ale i możliwości wysiłkowe są ograniczone, co manifestuje się choćby spadkami siły, brakiem motywacji, koncentracji, poczuciem senności i brakiem [...]
[...] w ustroju) prawie zawsze będzie na korzyść tych drugich. Edda Cava i wspólnicy twierdzą, iż: „Wysoka podaż protein pomaga utrzymać beztłuszczową masę ciała w trakcie redukcji wagi, ale nie zwiększa siły i może mieć niekorzystne działanie na funkcje metaboliczne”. Prawdą jest, iż wysoka podaż protein zapobiega utracie masy mięśniowej [...]
Wiele osób dość restrykcyjnie podchodzi do tematu diety i odchudzania. To sprawia, że boją się, jak będzie wyglądało ich odżywianie w czasie redukcji oraz co ich czeka później. W artykule opiszę pięć podstawowych zagadnień, które mogą budzić wątpliwości u osób przechodzących na redukcję. Nie staraj się podtrzymywać wyników siłowych za wszelką [...]
Przyrost tkanki tłuszczowej jest jednym z największych zagrożeń XXI wieku, tylko w USA nadmiarowi tłuszczu w ustroju przypisuje się nawet 340 tys. zgonów rocznie. U ludzi i zwierząt wykazano, iż zwiększenie podaży protein w diecie np. poprzez suplementację koncentratem białka serwatkowego (WPC), WPI (izolatem), WPH (hydrolizatem) jest najprostszym [...]
[...] dodatkowe porcje WPC, WPH, WPI (jednak należy pamiętać o negatywnym wpływie wielu rodzajów białka i węglowodanów na wyrzut insuliny, co niekoniecznie sprzyja w czasie redukcji). Wiele kontrowersji budzą mięso, jajka, ryby, więc należy dobrze dobierać dostawców. Jeśli ktoś ma taką możliwość, tylko ze sprawdzonych źródeł. Szynka - najlepiej [...]
Czym jest dieta? Jest to system odżywiania, który ma nam zapewnić energię i wszystkie potrzebne składniki odżywcze potrzebne do funkcjonowania, podejmowania codziennych wyzwań i zapewniających nam zdrowie. Z reguły dieta kojarzy nam się z odchudzaniem, ale pamiętajmy, że nie tylko o to tu chodzi. Podsumowanie Dieta DASH może być łatwym i [...]
[...] organizmie niż węglowodany, dlatego zaleca się je na diecie odchudzającej. Proteiny są bowiem sycące i jednocześnie stosunkowo niskokaloryczne, więc znakomicie nadają się na redukcji. Źródła białka w diecie Białko – gdzie najwięcej? W czym jest białko? Na te pytania poszukuje odpowiedzi każdy początkujący adept sportów siłowych i [...]
Zdrowa dieta często kojarzy się z rezygnacją z ulubionych potraw i smaków oraz ogromną ilością wyrzeczeń. Bardzo popularny mit głosi, że dla zdrowia, w tym również dla redukcji masy ciała, należy całkowicie zrezygnować z chleba, bułek czy kanapek. Jednak prawda jest taka, że eliminacja tych popularnych elementów naszej diety nie jest konieczna ani [...]
Jeśli chcesz rozpocząć wojnę na dowolnym forum, zapytaj o „idealną ilość protein”, „najlepszy trening”, dozowanie węglowodanów przed i po treningu, najlepsze ćwiczenia na daną partię mięśniową lub najlepszy cykl dopingowy. Jak to może wyglądać? Śniadanie: 40 g protein (7:00); białko o wolnej kinetyce, np. jajka; można uzupełnić np. WPC, [...]
Wokół treningu i dietetyki narosło tyle mitów, że gdy zacząłem choć z grubsza je omawiać, wyszło 120 stron tekstu. Podobny problem pojawił się w przypadku kwestii dopingowych. To i tak praca, która nie trafi do większości „ekspertów z YouTube”. Mimo setek publikacji oraz profesjonalnych opracowań, ciągle spotyka się absurdalne tezy zamieszczane w [...]
[...] Disorders—An Overview”) wskazuje, iż dieta wykorzystująca określone okno żywieniowe i bazująca na przedłużonym poście (np. 6 h okno żywieniowe + 18 h post) sprzyja redukcji stanu zapalnego. Korzyści ze stosowania diety IF potwierdzono w badaniach nad rozwojem miażdżycy tętnic. Przerywany post hamuje rozwój blaszki miażdżycowej poprzez [...]
[...] skomponuje się posiłki o identycznej wartości energetycznej, to mogą dawać zupełnie inny efekt w określonym horyzoncie czasowym. Dlatego sięganie po proteiny serwatkowe na redukcji daje potrójne efekty (chroni mięśnie, hamuje apetyt, nasila redukcję tłuszczu). Połączenie węglowodanów i tłuszczów za każdym razem tuczyło najbardziej, szczególnie [...]
Siłownia zamknięta! Jak ćwiczyć? Jak jeść? Jak żyć? Fit Poradnik dla ćwiczących w domu! SPIS TREŚCI Trening Trening całego ciała Progresja objętości treningowej w warunkach domowych Myo-Reps jako sposób wykonywania treningów w warunkach domowych Trening dzielony w układzie Wypychania/Przyciągania/Nogi - Push/Pull/Legs Odżywianie Kalorie Białko [...]
Aktualizacja 02 stycznia 2024 Redukcja tkanki tłuszczowej to moment, w którym dochodzi do testu naszej silnej woli trzymania diety, jak i wytrzymałości pod kątem uczęszczania na treningi, pomimo braku sił czy też chęci. Treningi wysokiej intensywności, restrykcje kaloryczne, wszelkie pokusy czyhające na nas dookoła sprawiają, że czasem trudno [...]
[...] wysokotłuszczowej i „tylko” 7,4 ± 6,0 kg na diecie niskotłuszczowej, wysokowęglowodanowej. Odpowiedzcie sobie sami, czy duża podaż tłuszczu jest korzystna dla redukcji masy ciała, czy też nie? Cytat nr 6 10 min. 28 sek. „Cukier nie powoduje stanu zapalnego” Ależ oczywiście, że powoduje. Mówią o tym np. badania. I te same badania [...]
Aktualizacja 13 grudnia 2023 Kreatyna należy do najbardziej popularnych suplementów diety, a jej wpływ na budowę masy mięśniowej, poprawę wydolności i zdrowia jest bezsprzeczny. Pod kątem budowy chemicznej należy ona do grupy aminokwasów, które w organizmie człowieka nie budują białek, lecz wykazują pewne właściwości, które wspomagają naszą [...]
[...] która nie bez powodu została zarzucona w latach 60. XX wieku. Dawki jodku potasu, takie jak 150 lub 375 mg dziennie (150 mg jodku potasu = 114 mg jodu) odnoszą skutek w redukcji stężeń wolnego T4 i wolnego T3 (wolnej frakcji hormonów tarczycy), ale nie jest to uznana metoda leczenia, a dane pochodzą z końca lat 80. i początku lat 90. XX [...]